Οι οικονομίες που γκρεμίζονται με την πτώση του πετρελαίου

0
6

Μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια, η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει κατρακυλήσει κατά περισσότερο από 70%. Το μαύρο χρυσάφι έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του. Τον Ιούνιο του 2014 η τιμή του κυμαινόταν στα 114 δολάρια το βαρέλι, στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς είχε υποχωρήσει κάτω από το φράγμα των 30 δολαρίων. Σήμερα κυμαίνεται στα 40 δολάρια.

Για τους καταναλωτές στις δυτικές οικονομίες η εξέλιξη αυτή είναι θετική. Στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες όμως, οι συνέπειες τείνουν να γίνουν εκρηκτικές.

Η δραματική πτώση της τιμής αποδίδεται στην συνεχιζόμενη υπερπαραγωγή πετρελαίου.

Στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής μαίνονται βίαιες συγκρούσεις. Στο παρελθόν, ανάλογοι παράγοντες ανασφάλειας οδηγούσαν συνήθως στα ύψη την τιμή του «μαύρου χρυσού».Σήμερα όχι.

Όσο ευχάριστη κι αν είναι για τους καταναλωτές η χαμηλή τιμή, εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους. Η τελευταία ανάλογη συγκυρία με κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, καταγράφεται στη δεκαετία του 1980 που είχε επιφέρει σοβαρότατες ανακατατάξεις στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκακιέρα. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης σχετίζεται και με το γεγονός ότι το πετρέλαιο είχε χάσει τότε τα 3/4 της αξίας του.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here