You Are Here: Home » TOP » Παρέμβαση του Δήμαρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου στην 29η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Παρέμβαση του Δήμαρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου στην 29η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Παρέμβαση του Δήμαρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου στην 29η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Παρέμβαση για το μείζον προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα έκανε χθες το απόγευμα ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, με την ιδιότητα του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στο Στρασβούργο, κατά την 29η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε:
«Το θέμα που μας απασχολεί σήμερα είναι κρίσιμο, επίκαιρο και ακανθώδες. Η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών είναι μία πρόκληση ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη ολόκληρη.
Στη χώρα μου τα νησιά του Αιγαίου “βουλιάζουν” από τον όγκο των προσφύγων που καταφτάνουν καθημερινά. Ο αριθμός προσέλευσης τους έχει σπάσει πλέον κάθε ρεκόρ, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στις 530.000. Μόνο τον Σεπτέμβριο, 168.000 διέσχισαν τη Μεσόγειο, αριθμός πενταπλάσιος από τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου. Συνολικά 396.500 άνθρωποι έχουν φτάσει στις ακτές των νησιών μας από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, μια αύξηση πάνω από 602% σε σχέση με το σύνολο του 2014. Ενώ αντίστοιχα οι αφίξεις των προσφύγων στην Ιταλία ανήλθαν στις 131.000, κατά 29% λιγότεροι από το αντίστοιχο περσινό νούμερο.
Παρόλο που οι άνεμοι του φθινοπώρου έχουν επηρεάσει τα θαλάσσια περάσματα από την Τουρκία, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα συνεχίζουν να σημειώνουν αλματώδη άνοδο. Όπως αντιλαμβάνεστε κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει αυτού του μεγέθους τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές, πολύ περισσότερο όταν ο “φράκτης” είναι η θάλασσά μας. Ο καιρός δεν αποτρέπει τις αφίξεις, αλλά δημιουργεί ανθρώπινα δράματα. Συνολικά, αυτή τη χρονιά, σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο.».

Επικεντρώνοντας την παρέμβασή του στο μείζον αυτό πρόβλημα του νησιού μας, ο Δήμαρχος υπογράμμισε την μέχρι τώρα αδυναμία της Κυβέρνησης να στηρίξει με έργα και χρηματοδότηση, τις ενέργειες των δήμων για την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών. Αναφέρθηκε δε και στις υπέρμετρες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας, των εθελοντών πολιτών, των διαφόρων ΜΚΟ και των υπηρεσιών του Δήμου Σάμου.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, ο Δήμαρχος Σάμου ζήτησε τη δέσμευση υποστήριξης του Γενικού Γραμματέα και της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Thorbjorn JAGLAND και κ. Anne BRASSEUR.
Απευθυνόμενος στον Γ.Γ., επεσήμανε τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 29 Σεπτεμβρίου 2015, με αντικείμενο την κατάσταση των προσφύγων, τονίστηκε με έμφαση από όλους τους αγορητές συμπεριλαμβανομένου και εσάς προσωπικά, ότι η έννοια της αλληλεγγύης πρέπει να καταστεί κοινή αρχή για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Υπογραμμίστηκε επίσης, η σημασία που πρέπει να αποδοθεί στην δραστηριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Kάτι τέτοιο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολλά υποσχόμενο. Ωστόσο, προερχόμενος από την Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, θα ήθελα να πω ότι ως Δήμαρχοι, έχουμε συχνά, φοβάμαι, την εντύπωση ότι έχουμε αφεθεί μόνοι. Για να υπάρχουν αποτελέσματα, θα πρέπει η δραστηριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχει την υποστήριξη των Εθνικών και Ευρωπαϊκών φορέων.
Κύριε Γενικέ Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης,
Θα μπορούσαμε σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση να υπολογίζουμε στην υποστήριξη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο να προτρέψει τα κράτη μέλη να προσεγγίσουν το θέμα σε πολυεπίπεδη μορφή διακυβέρνησης, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν στη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών και τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο να προσδίδουν στις τελευταίες, τις πραγματικές δυνατότητες που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων.»

Και ο κ. Αγγελόπουλος κατέληξε:
«Χρειαζόμαστε την έμπρακτη υποστήριξη της Ευρώπης! Το προσφυγικό πρόβλημα θέτει την Ευρώπη -τη δομή και τη συνοχή της- σε μια νέα δοκιμασία. Εξάπτει εθνικισμούς, λαϊκισμούς και παλιούς δαίμονες, υπονομεύοντας την ίδια την πεμπτουσία της Ευρώπης: την αλληλεγγύη ως βάση και την ανοικτή κοινωνία ως επιλογή.»

About The Author

Number of Entries : 11645

Leave a Comment

Scroll to top