Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές – Με 10ετές ομόλογο η πρεμιέρα για το 2022

0
7

Με νέο 10ετές ομόλογο πραγματοποιεί την «πρεμιέρα» της στην αγορές η Ελλάδα για φέτος.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις έξι τράπεζες αναδόχους –  Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale – να τρέξουν την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, αύριο.

Ο ΟΔΔΗΧ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που τον ήθελαν να επιχειρεί την πρώτη έξοδο στις αγορές για τη χρονιά, έπειτα και από το review της Fitch και στον απόηχο της αναβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Άλλωστε, η χρονιά ξεκινά με υψηλές προσδοκίες, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το αξιόχρεο της Ελλάδας θα φτάσει έως τα τέλη του έτους ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον προγραμματισμό του, ο ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί φέτος με στόχο την άντληση 12 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μετά το μέσο της χρονιάς θα λανσάρει το πρώτο «πράσινο ομόλογο».

Σύμφωνα με τη στρατηγική για τη χρηματοδότηση το 2022, θα εστιάσει στο να έχει συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους και στη μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ με ενεργητική διαχείριση, ενώ θα διαφυλαχτεί το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 24,8 δισ. ευρώ. Αφορούν αποπληρωμές ομολόγων (8 δισ.), τόκους (4,7 δισ.), χρηματοδότηση ελλείμματος (2,7 δισ.), πρόωρες αποπληρωμές (έντοκα, οφειλές σε ΔΝΤ και διμερή δάνεια ύψους 5,2 δισ.) και άλλες υποχρεώσεις (4,3 δισ.).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale, η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 22 Απριλίου και η Fitch θα ακολουθήσει τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο. Αναβάθμιση αναμένεται και από τη Moody’s στις 16 Σεπτεμβρίου.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here