You Are Here: Home » Ροή » Αλ. Τσίπρας: «Τα 1.000 εκλογικά τμήματα, 1.000 ταχυδρομεία για να στείλουν οι πολίτες πίσω τον λογαριασμό»

Αλ. Τσίπρας: «Τα 1.000 εκλογικά τμήματα, 1.000 ταχυδρομεία για να στείλουν οι πολίτες πίσω τον λογαριασμό»

Αλ. Τσίπρας: «Τα 1.000 εκλογικά τμήματα, 1.000 ταχυδρομεία για να στείλουν οι πολίτες πίσω τον λογαριασμό»

Έκκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή προκειμένου να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, απηύθηνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στο Kontra Channel.

«Τα 1.000 εκλογικά τμήματα απ’ άκρο σε άκρο της χώρας θα είναι 1.000 ταχυδρομεία από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου» ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι όλοι οι πολίτες, και όχι μόνο τα μέλη, μπορούν να προσέλθουν, να καταγραφούν και να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον πήχη που βάζει στη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είπε: «Ένα κόμμα που κυβέρνησε και πήρε μέχρι 2,5 εκατ. ψηφοφόρουος δεν μπορεί να έχει 25.000 μέλη. Αυτό που προσπαθούμε είναι αυτό που ζήτησα το βράδυ της ήττας -γλυκιά ήττα αφού πήραμε 32%- όταν είπα ότι στόχος προσωπικός και συλλογικός είναι να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Ο πήχης μας είναι να γυρίσει η ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Θα είναι ένα πρώτο βήμα για τη νίκη στις εθνικές εκλογές… Όλοι παρακολουθούν τη διαδικασία και κάνουν εκτιμήσεις. Νομίζω ότι θα τους διαψεύσουμε. Διαμορφώνεται ένα ρεύμα και ένα κλίμα πολιτικής αλλαγής που θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή».

Η ΝΔ λειτουργεί με όρους Βυζαντίου

Κάνοντας σύγκριση με τη Ν.Δ. είπε ότι, όπως φάνηκε και στο συνέδριό της, που -όπως υποστήριξε- είχε μικρότερη συμμετοχή και λιγότερο δημοκρατικές διαδικασίες από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ και πιο έντονες συγκρούσεις, «η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με όρους Βυζαντίου» και πρόσθεσε: «Πρωτοπόρα σε θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας ήταν πάντα τα προοδευτικά και όχι τα συντηρητικά κόμματα». Παράλληλα, σημείωσε την ίση ποσόστοση ανδρών και γυναικών στην εκλογή οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος και υπογράμμισε: «Με ενδιαφέρει να φέρω θεσμικές αλλαγές για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που θα είναι η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Κάνουμε ένα μεγάλο ιστορικό βήμα».

Η κυβέρνηση προχωρά σε παράδοση άνευ όρων στους συμμάχους

Για την Αμυντική Συμφωνία και γενικότερα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είπε: «Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία προχωρά σε παράδοση άνευ όρων στους συμμάχους, τα δίνει όλα σε μία περίοδο που αυτό κοστίζει. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί η Ελλάδα ανανεώνει βάσεις επ’ αόριστο, αναβαθμίζει την Αλεξανδρούπολη, στέλνει όπλα στην Ουκρανία δίχως κανένα αντάλλαγμα. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα. Η Τουρκία δεν είναι καθόλου απομονωμένη, έκαναν ένα διάλειμμα πίνοντας τσάι στο Βόσπορο Μητσοτάκης και Ερντογάν και οι Τούρκοι επανήλθαν με αραβιάσεις. Οι σύμμαχοί μας έχουν αναβαθμίσει την Τουρκία σε σημαντικό εταίρο, ενώ θεωρούν την Ελλάδα δεδομένη. Αυτή η πολιτική απέχει από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναβάθμισε την σχέση με τις ΗΠΑ αλλά με ανταλλάγματα».

Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει ραβασάκια στη ΡΑΕ

Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και την απόσταση της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ από το πόρισμα της ΡΑΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την ανεξάρτητη Αρχή. «Εγώ μίλησα για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Μάρτη του 2022. Η ΡΑΕ αντίθετα μιλά για ένα εξάμηνο. Προσεγγίζει το ποσό στα 930 εκατομμύρια και αρχίζει τις αφαιρέσεις. Το Μαξίμου στέλνει ραβασάκια στη ΡΑΕ για να μαγειρέψει τα στοιχεία. Η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα μόνο μετά την πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη αγωνία Μητσοτάκη είναι πώς αυτό το 1,4 δισ. να το μειώσει σε ψίχουλα για να μην αναγκάσει τους φίλους του να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Έχουμε και άλλες διαφωνίες στον τρόπο προσέγγισης με τη ΡΑΕ, εμείς μετρήσαμε το πόσο κοστίζει και πόσο πουλάνε. Η ΡΑΕ έρχεται με μία αλχημία λογιστικού χαρακτήρα να υποτιμήσει τα κέρδη. Ας υποθέσουμε ότι τα υπερκέρδη είναι 930 εκατομμύρια ευρώ. Αρχίζει να τα μειώνει ώστε να φτάσει στα 500. Είμαι περίεργος αν ο κ. Μητσοτάκης φορολογήσει έστω με 90% αυτά τα 500 εκατομμύρια. Θα έχουμε τότε ένα έσοδο πάνω από 400 εκατομμύρια. Σας υπογράφω ότι ο κ. Μητσοτάκης δουλεύει για τις ελίτ και όχι για τους πολίτες. Τον ενδιαφέρουν τα κέρδη των μετόχων που πήραν το 17% στη ΔΕΗ».

Η κυβέρνηση έχει χρήματα μόνο για τους ημετέρους

Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις παροχές που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει στα δύο χρόνια της πανδημίας 7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς δεν υπάρχει θέμα; Όταν παίρνει χρήματα από τους συνταξιούχους για να καλύψει τις τρύπες στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δεν υπάρχει θέμα; Θυμούνται το δημοσιονομικό κόστος μόνο όταν ζητάμε μέτρα για τους πολλούς. Είναι θέμα δημοσιονομικών προτεραιοτήτων και πολιτικής. Εμείς αφήσαμε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο. Τα λεφτά που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν 43 δισ. και πήγαν στοχευμένα και σε ημέτερους». Ταυτόχρονα, προέβλεψε ότι «τα 600 ευρώ της επιστροφής από τους λογαριασμούς, θα γίνουν το μεγαλύτερο μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη» και πρόσθεσε: «Για 4,2 εκατ. καταναλωτές προβλέπονται 280 εκατομμύρια. Μεσοσταθμικά είναι 60 με 70 ευρώ ανά καταναλωτή».

Απάντησε και στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Ξεκαθάρισε ότι «επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια ούτε ένα ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής πράγματι υπάρχει από το 2013. Η συγκεκριμένη όμως επιβλήθηκε από τις 5 Αυγούστου του 2021 και είναι καταχρηστική και παράνομη, όπως λένε μία σειρά φορείς και οργανώσεις που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν μία ευρωπαϊκή οδηγία που οφείλαμε να εντάξουμε. Το μοντέλο που υιοθέτησε η Ε.Ε. αποδείχθηκε ότι σε συνθήκες κρίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ωστόσο μόνο στην Ελλάδα το μοντέλο λειτουργεί με τόσο στρεβλό τρόπο και ενώ δεν υπάρχουν καθόλου προθεσμιακά συμβόλαια». Σημείωσε ακόμη ότι«το Χρηματιστήριο Ενέργειας άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2020 και ότι ακόμη και οι βιομήχανοι μιλάνε για καρτέλ με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ. Κατηγόρησε δε τους παρόχους για εναρμονισμένη πρακτική μέσω της οποίας αυξάνουν τις τιμές και τις μεταφέρουν στον καταναλωτή και εξέφρασε φόβους ότι και τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν με αδιαφάνεια και θα υπάρξουν σκάνδαλα.

Ποιος πληρώνει τόσο πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων;

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα του να υπολείπεται της ΝΔ είπε: «Κάποια στιγμή πρέπει να ερευνηθεί πώς γίνεται να υπάρχουν τόσο πολλές εταιρείες και ποιος τις πληρώνει». Όσο για τις μετρήσεις ρώτησε: «Έχετε πάει σε ένα καφενείο, έχετε πιάσει τον σφυγμό της κοινωνίας. Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές ένα από τα θέματα που θα συζητούνται για πολύ καιρό μετά, θα είναι οι δημοσκοπήσεις και πώς γίνεται να έδιναν τέτοια λάθος ποσοστά για τόσο μεγάλο διάστημα».

Αναφερόμενος στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και από την κάλπη της απλής αναλογικής. «Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή και να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και με διαφορά. Οι κρίσιμες εκλογές θα είναι με την απλή αναλογική. Μπορεί να μη χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να πάει η χώρα σε κυβερνήσεις συνεργασίες με προοδευτικές συμφωνίες από την πρώτη Κυριακή. Τα ποσοστά θα επιτρέπουν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και θα κριθεί και η ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων». Ωστόσο αν και είπε ότι «τα περί συνταγματική νομιμότητας μίας κυβέρνησης με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανοησίες», πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα και τελικά «δεν είναι εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση αν πρώτο κόμμα είναι η Ν.Δ.».

Τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός

Για τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό απάντησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να μας πει και ποιον θέλει να κυβερνάει; Αν έχει την άποψη “δεν μου κάνει ο ένας και δεν μου κάνει ο άλλος” θα πρέπει να πει και ποιος του κάνει». Παράλληλα, ξεκαθάρισε τη δική του θέση ότι οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον ελληνικό λαό, να είναι αιρετοί και όχι δοτοί. «Θέλει ο κ. Ανδρουλάκης να είναι πρωθυπουργός, ας βγει πρώτο κόμμα και να συσταθεί μία κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής. Ωστόσο δεν είναι φυσιολογικό αυτό που λέει και θέλω να πιστεύω ότι στα κρίσιμα αυτά θέματα μέχρι τις εκλογές θα ανοίξει τα χαρτιά του, να πει με ποιους θέλει να κυβερνήσει, εκτός αν δεν θέλει, αν γίνει αυτό που έχει πει ο κ. Βενιζέλος “ΚΚΕ του Κέντρου”. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως σε όλους του προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες».

Τέλος ρωτήθηκε για τον Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή την αντιπαράθεση στην Βουλή με τον πρωθυπουργό: «Σήμερα στη Βουλή με κατηγόρησε ο πρωθυπουργός ότι ακολουθώ την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου και γι’ αυτό απάντησα ότι δεν το θεωρώ κατηγορία γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν και έχουν πάντα πατριωτική στάση στην εξωτερική πολιτική. Η προοδευτική παράταξη προτάσσει πάντα το εθνικό συμφέρον. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι είναι απαραίτητο να συνεργαστείς με μία υπερδύναμη αλλά αυτή η συνεργασία είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Η χώρα θα ικανοποιήσει αιτήματα, αλλά παράλληλα μπορεί να διεκδικήσει από την υπερδύναμη να εγγυηθεί την ασφάλειά της και να πει “αν δεν το κάνεις, έχουμε κι εμείς δικαίωμα να αρνηθούμε”».

Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝ.ΑΛ. με τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Ακολούθως ρώτησε: «Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝ.ΑΛ. με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Ψήφισαν μία Συμφωνία που τα δίνει όλα δίχως ανταλλάγματα, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία για να κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο». Ειδικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου είπε ότι «ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης που εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα» και θύμισε το τρίπτυχο του συνθήματός του «λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» που προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για την «συγκυβέρνηση» είπε ότι «η Αριστερά τότε διέπραξε τότε έναν τακτικό ελιγμό που δεν ευνόησε ούτε την ίδια ούτε το κίνημα. Η αριστερά πλήρωσε τότε την συγκυβέρνηση». Από την ιστορία προκύπτει το δίδαγμα είπε ότι «οι δυνάμεις της Αριστεράς, η προοδευτική παράταξη πρέπει να έχει έναν αντίπαλο, τη Δεξιά. Εγώ έχω αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη και τη νεοφιλελεύθερη δεξιά, δεν έχω το ΚΙΝ.ΑΛ. και τον κ. Ανδρουλάκη ούτε το ΚΚΕ και τον κ. Κουτσούμπα».

Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στο ότι αυτή την ώρα υπάρχει στεγαστική κρίση και πρόσθεσε: «Έχουμε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα για την προσιτή στέγη. Θα διαμορφώσουμε ένα απόθεμα στέγης που θα διατίθεται κυρίως σε νέους και θα ελέγξουμε το Airbnb».

About The Author

Number of Entries : 7748

Leave a Comment

Scroll to top