Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας -Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις

0
10

Με ενθουσιασμό και όρθιοι υποδέχθηκαν οι αμερικανοί βουλευτές τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απηύθυνε ιστορική ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Ο ελληνικός λαός ενέπνευσε τη δημιουργία της αμερικανικής Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Στην πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο δίνουν το «παρών» τόσο τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή» είπε ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζω απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των “πιστεύω” στην ελευθερία και τη Δημοκρατία»

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του με ιστορικές αναφορές και μίλησε για την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και τα αξιώματα, απευθυνόμενος στις παριστάμενες, Κάμαλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι.

Οι προπάτορες των ΗΠΑ σμίλευσαν το αμερικανικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές του ελληνικού μοντέλου, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Αρχαία Αθήνα. Ο ελληνικός λαός ενέπνευσε τη δημιουργία της αμερικανικής Δημοκρατίας, υπογράμμισε. «Η δημιουργία της δικής σας Δημοκρατίας ήταν το νερό στο αυλάκι, ένα μοντέλο για τoυς καταπιεσμένους ευρωπαϊκούς λαούς».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Δημοκρατία και την ελευθερία ως διδάγματα του παρελθόντος με το βλέμα στο μέλλον: «Η γέννηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος».

«Μας δείξατε ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό, για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας» συνέχισε.

«Η γλώσσα της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή: αναφέρομαι στην εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά», είπε για την τουρκική προκλητικότητα.

Το τελευταίο που χρειάζεται τώρα το ΝΑΤΟ είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη Νότια Πτέρυγα. Θέλω να το σκεφτείτε όταν λαμβάνετε αποφάσεις για αμυντικά θέματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. σαφής αναφορά στο θέμα του εξοπλισμού της Τουρκίας).

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα καθώς και στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη. Ως προς την τελευταία αναφέρθηκε στη σημασία της για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Στρεφόμενος στην οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον λαϊκισμό που προσφέρει «εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα». Πληρώσαμε μεγάλο τίμημα στην Ελλάδα, σημείωσε. Ειδική αναφορά έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σε όλο τον κόσμο δυναμιτίζουν το κλίμα.

Εκτίμησε ότι πρέπει να μειωθούν οι ανισότητες χωρίς να χαθεί η δυναμική στην οικονομία, και έκανε έκκληση να ελεγχθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να μην είναι τόσο τοξικά.

«Είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας»

Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τρομοκρατημένος για όσα διαδραματίζονται. «Κοιτάμε προς την Ουκρανία. Για ακόμη μια φορά πρόκειται για ένα λαό που καλείται να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία».

Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε ένα αγώνα που θυμίζει τόσο έντονα τον δικό μας. «Είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του Πούτιν» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως κανείς δεν έχει κάτι εναντίον του ρωσικού λαού.

Παρακολουθήστε την ιστορική ομιλία

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here