
Με αφορμή το θόρυβο γύρω από το θέμα δημιουργίας Hotspot στη Σάμο, παρατίθενται κάποια συγκεκριμένα ζητήματα επί της λειτουργίας μιας τέτοιας δομής τα οποία χρήζουν διευκρινήσεων. Το Hotspot, θα αλλάξει πολλά στη ζωή των κατοίκων της πόλης μας ειδικά στην περίπτωση που επιλεγεί τελικώς ως χώρος το πρώην Πεδίο Βολής το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη της Σάμου. Από τα τρία Hotspot του Βορείου Αιγαίου, θα είναι το μόνο μέσα σε πόλη. Πώς θα δουλεύει όμως το Hotspot;
Στην επιχειρησιακή λειτουργία της δομής, συμβάλλει η EURTF (European Union Task Force- Δύναμη Δράσης ΕΕ). Ουσιαστικά η EURTF είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας των Frontex, Europol, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου(EASO) και είναι αναποσπαστο μέρος της δομής του Hotspot.
Δείτε το βίντεο από το αντίστοιχο γραφείο στην Κατάνια της Ιταλίας.
Το παραπάνω βίντεο μάλλον προβληματίζει παρά καθησυχάζει με την χαλαρότητα και άνεση που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι σε αυτό. Βέβαια το κλιμάκιο αυτό είναι στην Κατάνια της Ιταλίας, από την οποία περνάει μόλις το 10% των συνολικών ροών. Διότι με 2, 3, ή 5 χιλιάδες αφίξεις ημερησίως (μόνο στη Σάμο), δεν μπορούμε να φανταστούμε πως μια υπηρεσία σαν αυτή του άνω βίντεο θα δύναται να διεκπεραιώνει υποθέσεις υπερπολαπλάσιες σε αριθμό από της Κατάνια χωρίς να «κρασάρει».
ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Τα Hotspot θα δουλεύει υπό την αιγίδα της EURTF στον Πειραιά. Αυτή θα συντονίζει τις ακόλουθες διαδικασίες.
Υποδοχή εισερχομένων από τη Φρόντεξ: Αφενημέρωση τους για διαπίστωση εθνικότητας, συνεργασία με Europol για διαπίστωση εγκληματικού ιστορικού του κάθε προσώπου, εκκρεμότητας ενταλμάτων σύλληψης, για διαπίστωση εαν πρόκειται για επιστρέφοντα τζιχαντιστή.
Διαχωρισμός αφιχθέντων : Αφού πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, οι μετανάστες διαχωρίζονται σε δικαιούχους ασύλου και μετεγκατάστασης, σε μη δικαιούχους ασύλου και σε αμφιβόλου στάτους.
Οι μεν πρώτοι λοιπόν μπαίνουν σε μια σειρά τακτοποίησης (κατά κάποιον τρόπο) με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου να αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της αίτησης τους, οι δεύτεροι μπαίνουν σε διαδικασία άμεσης επαναπροώθησης με τη συνδρομή της Φρόντεξ και, οι τρίτοι, που είναι αμφιβόλου στάτους αν το επιλέξουν κάνουν την αίτηση ασύλου η οποία διεκπεραιώνεται από την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου. Η δακτυλοσκόπηση με τα μηχανήματα Γιούροντακ θα πραγματοποιείται από τις Ελληνικές Αρχές. Από εδώ και στο εξής, αρχίζουν τα δύσκολα για όλους.
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ
Αφού γίνει ο διαχωρισμός τι ακολουθεί μετά; Κρατούνται όλοι οι μετανάστες μαζι; Είναι γνωστές από τη Μυτιλήνη οι ταραχές μεταξύ των διαφόρων εθνικών ομάδων, είτε λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης, είτε θρησκευτικών διαφορών που είναι οξείες.
Τι γίνεται όταν θα υπάρχουν ομάδες που δε θα επιθυμούν να κανουν την αίτηση ασύλου στη Σάμο; Στην Ιταλία, σύμφωνα με την Ιταλίδα Ευρωβουλευτή Έλι Σκλάϊν, υπάρχουν ομάδες που θέλουν να κάνουν αίτηση σε άλλη χώρα και όχι στην Ιταλία. Έτσι αρνούνται να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα. Μια εικόνα για ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία ενός Hotspot έδωσε η συγκεκριμένη Ευρωβουλευτής απευθυνόμενη στον Επίτροπο Μετανάστευσης στην Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της 14 Ιανουαρίου στον οποίο ανέφερε (στο 2.01.00): «Δεν λειτουργεί το σύστημα. Τα hotspot έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Όσοι φτάνουν, χωρίζονται σε αυτούς που δικαιούνται μετεγκατάστασης και σε αυτούς που δε δικαιούνται. Υπάρχει μεταχείριση διακρίσεων. Όσοι δε δικαιούνται μετεγκατάσταση καταλήγουν σε καταυλισμούς χωρίς να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και περιμένουν ένα χρόνο να διεκπεραιωθεί η αίτηση ασύλου που έχουν κάνει. Πώς αντιμετωπίζεται το γεγονός οτι υπάρχουν άνθρωποι που δε θέλουν να δώσουν αποτυπώματα όταν, δεν ξέρουν τι μέλλει γεννέσθαι; Πώς αυτοί θα είναι συνεργάσιμοι; 300 άτομα διαδήλωσαν στη Λαμπεντούζα.Το δε πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν δουλεύει».
Εδώ στη Σάμο με αφίξεις 2000 ατόμων ημερησίως, τι θα γίνει; Πως θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες σχετικά με όλους αυτούς τους ανθρώπους; Όσοι δεν δικαιούνται μετεγκατάσταση, και κάνουν αίτηση για άσυλο, τι θα γίνονται; Θα αφήνονται ελεύθεροι να πάνε στην Αθήνα, στην Καβάλα ή οπου θέλουν στην Ελλάδα; Θα πρέπει να μείνουν στη Σάμο, έγκλειστοι; Με δεδομένο οτι θα υπάρχει πλέον ενδελεχής έλεγχος στο θέμα της χώρας προέλευσης των μεταναστών, το ποσοστό των μη Σύριων που δεν δικαιούνται άσυλο θα είναι άνω του 50%. Το βλέπουμε άλλωστε αυτό και σήμερα στη Σάμο αυτό, με τους Πακιστανούς, Τυνήσιους, Αλγερίνους και Μαροκίνους που απολαμβάνουν τις βόλτες τους στο Βαθύ, καθημερινά. Αυτοί δεν δικαιούνται ασύλου και μετεγκατάστασης.
Όλοι αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι τι θα γίνουν; Πώς θα στέλνονται πίσω στη χώρα τους; Μέχρι να επαναπατρισθούν τι θα κάνουν;
Πώς θα σιτίζονται; Θα είναι υπο κράτηση; Ή θα έχουμε αγέλες ανθρώπων στις οποίες θα προστίθενται καθημερινώς 200, 300, 400, ή 1000 άτομα, και θα κυκλοφορούν στη Σάμο ελεύθερα; Και μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άνδρες εώς 25-30 ετών, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα.
Πόσο προσωπικό θα στελεχώνει τη δομή; Στη Μυτιλήνη, η διαδικασία διεκπεραίωσσης είναι πολύ χρονοβόρα. Είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για 24ωρη ή 48ωρη παραμονή των μεταναστών στη Σάμο, όταν η μέση αναμονή στην ουρά στη Μόρια έφτασε και 3 και 4 ημέρες. Στο Μαλαγάρι το καλοκαίρι φτάσαμε σε παρολίγον εξέγερση, όταν μαζεύτηκαν 6.000 άτομα. Είναι προφανές οτι κάποιοι στο θέμα του Hotspot αλλά και του μεταναστευτικού γενικότερα, είναι τουλάχιστον αιθεροβάμονες.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης στην Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της 14/1 , δήλωσε μεταξύ άλλωντα εξής :
- 25% (με ανοδικές τάσεις), των μεταναστών δε δικαιούνται άσυλο.
- Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν εφαρμόζεται. (αναφέρθηκε στην Επιτροπή οτι με τους ρυθμούς που έχει τώρα, θα χρειαστούν 75 χρόνια να διεκπεραιωθούν οι 160.000)
- Το Πακιστάν αρνείται να πάρει τους πολίτες του πίσω.
- Με το Μαρόκο ακόμα δεν έχει αρχίσει διάλογος για επανεισδοχή των πολιτών του.
- Θα χρειαστούν οπωσδήποτε κέντρα κράτησης.
- Οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν συνεισφέρουν ούτε με πόρους, ούτε με προσωπικό για τη λειτουργία τους.
- Η κατάσταση θα χειροτερέψει πολύ
- φωτογράφισε ως υποψήφια αποσταθεροποίησης την Τουρκία και στην περίπτωση αυτή, ο αριθμός των προσφύγων θα είναι ασύλληπτος.
Τυχαία οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, προσλαμβάνουν σαν τρελλοί κόσμο, νοικιάζουν αποθήκες,γραφεία λεωφορεία και αυτοκίνητα; Προφανέστατα και έχουν τις πληροφορίες τους και ετοιμάζονται.
Και εδώ τίθεται το θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Και το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικότερο από την επίδραση του μεταναστευτικού στον τουρισμό. Διότι αν δεν υπάρχει ασφάλεια στο νησί, όχι τουρίστες δεν θα έρθουν, αλλά θα φύγουν και οι ντόπιοι…
Αυτή τη στιγμή όσοι μετανάστες έρχονται, το κάνουν με ένα πράγμα στο μυαλό τους: να φτάσουν στη Γερμανία ή στη Σουηδία , δηλαδή να φύγουν από τη Σάμο. Όλοι σε ένα βαθμό είδαμε τα γεγονότα στη Κολωνία. Και λέω σε ένα βαθμό, διότι τα ΜΜΕ απέκρυψαν την έκταση και τη σοβαρότητα τους.
Ήδη στη Σουηδία, στη Γερμανία (παρεπιμπτώντως οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά την Πρωτοχρονιά ξεπέρασαν τις 1000 και ανεβαίνουν) και σε όλη την Ευρώπη, παρά την πλήρη συγκάλυψη από όλα τα ΜΜΕ, η εγκληματικότητα και ο φόβος έχουν χτυπήσει κόκκινο. Ας μη γίνει το ίδιο και στη Σάμο.
Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν, θα πρέπει να δωθούν υπεύθυνες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, χωρίς ανούσιες κινήσεις προς δημιουργία εντυπώσεων. Με λίγα λόγια οι Τοπικοί Άρχοντες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να ενημερώσουν τον κόσμο και, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα , να πάρουν θέση για το αν το HOTSPOT πρέπει να γίνει εκτός της πόλης της Σάμου, ή όχι.